بهترین روش برای پرورش ماهیان گرمابی ، پرورش چند گونه ای است.چون دراین روش از تمامی سطوح غذایی موجود در استخر استفاده می شود و هیچ کدام از سطوح غذایی داخل استخر بلا استفاده نمی ماند علاوه بر آن در پرورش چند گونه ای ماهیان اثرات متقابل مثبت تغذیه ای(Sinergism) بر روی یکدیگر می گذرانند. در پرورش ماهیان گرمابی بر خلاف پرورش ماهیان سردآبی ،پرورش تک گونه ای متداول نبوده و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه نیست همچنین پرورش به صورت دوگونه ای نیز متداول نیست و در شرایط خاص منطقه ای توصیه می شود زیرا این روش پرورش چند گونه ای دارد در هر صورت در شرایط خاص منطقه ای که ماهیان به صورت دو گونه ای پرورش داده می شوند . باید ترکیب گونه ها به صورتی باشد که با یکدیگر رقابت غذایی نداشته باشند .به همین علت پرورش ماهی کپورنقره ای با آمور، پرورش ماهی آمور با سر گنده می تواند صورت بگیرد.
اصول ساخت استخر :
در هنگام ساخت استخر ابتدا بایستی موارد زیر مورد توجه قرار گیرد.
1-تهیه نقشه تپوگرافی
2- شرایط فیزیکوشیمیائی آب دقیقاً تشریح گردد .
3- تغییرات دما هوا وآب و تغییرات دبی آب در طول سال معیین گردد .
4- مالکیت آب و زمین و راه ارتباطی مورد بررسی قرار گیرد .
5- برآورد کلی طرح و بررسی مشکلات وتنگناها
6- بررسی تقریبی هزینههای ثابت و جاری و سود اقتصادی طرح
خصوصیات فیزیکو شیمیائی آب :
1- درجه حرارت بین 32-18 درجه سانتیگراد باشد که 28-22 درجه سانتیگراد مناسبترین است .
2- PH بین 2/8 –8/6 باشد .
3- اکسیژن بین 8-6 میلیگرم در لیتر باشد .
4- دیاکسید کربن نباید زیاد باشد ، حداکثر 5 میلی گرم در لیتر
5- آهن وکلر نباید از یک میلی گرم در لیتر بیشتر باشد .
میزان شوری حدود 3 گرم در هزار خوب است
خصوصیات خاک :
1- PH در حد خنثی یا در حالت تعادل با آب باشد.
2- ازنظر پتاسیم ، فسفر و ازت غنی باشد.
3- در صورت امکان خاک سولفاته نباشد، چون باعث اسیدی شدن آب میشود.
4- خاک دارای رس کافی باشد.
خصوصیات کلی استخر:
1- طول بزرگ استخر شرقی ـ غربی باشد.
2- شیب کف استخر از ورودی به خروجی 2 تا 3 در هزار باشد.
3- شیب کف استخر از کنارهها به زهکش وسط سه در هزار باشد.
4- شیب دیوارهها 1:4 تا 1:8 باشد، جاده روی خاکریز حدود دو متر است.
5- بین زهکش و پایه دیوار دو متر فاصله باشد.
6- شیب سطح داخلی دیواره 1:2 باشد اما در استخرهای بزرگ که تاثیر باد زیاد است و یا در استخرهایی که از خاک سبک درست شدهاند میتوان شیب را به 1:4 تقلیل داد و شیب خارجی را 1:2 میگیریم.
اقدامات لازم برای ساخت استخر:
1-نقشه برداری از زمین.
2- تسطیح و بوته تراشی .
3- علامت گذاری برای تعیین مساحت استخر.
4- اندازه گیری و علامت گذاری برای ساختن خاکریزها .
5- جمع کردن خاک نباتی.
6- در صورت لزوم گود کردن کف استخر.
7- احداث دیوارهها.
8- احداث دریچههای ورودی و خروجی.
قسمتهای یک مزرعه پرورش ماهی گرمابی :
1- دیوارهها
2- سیستم آبرسانی و تامین آب
3- دریچه ورودی آب
4- دریچه خروجی و کانال تخلیه
5-حوضچه صید
6- سیستم هوادهی
7- ساختمانها و تاسیسات جانبی
پرورش لارو تا بچه ماهی نورس در کارگاههای تکثیر وپرورش :
لاروها حدودا" 7-5 میلیمتر طول داشته که بعد از حدود یک ماه به 4-3 سانتیمتر و وزنی حدود 300-200 میلیگرم میرسد که در کل با آماده سازی قبل وبعد از برداشت حدود6-5 هفته طول میکشد .به این ماهیان بچه ماهیان تابستانی میگویند .
آمادهسازی استخربه منظور رها سازی لارو ماهی :
1-جمعآوری علفهای هرز و آهک پاشی
2- شخم و دیسک زدن : به صورت کم عمق باید استخر را شخم بزنیم چون اگر عمیق شخم بزنیم خاک حاصلخیز از دسترس خارج میشود .
3- کود پایه : استفاده از 5-3 تن کود گاوی در هکتار و بعد از آبگیری به ترتیب 70 و 30 کیلوگرم کود نیتراته و فسفاته در هر هکتار .
4- آبگیری از یک منبع مطمئن و سالم : نیمی از استخر را 6-5 روز قبل از انتقال لارو آبگیری میکنیم آبگیری باید سریع باشد تا از تجمع موجودات موذی جلوگیری شود .
5- در صورت امکان ایجاد سدی برای جلوگیری از ورود مار و قورباغه
6-سمپاشی استخر : استفاده از سمومی مانند تریکلروفن ، فلیبول ، مازوتن با مقدار مصرف ppm 1-5/0 (نیم تا یک گرم در یک متر مکعب ) . این سموم کلادوسرها و کوپهپودها را در عرض 24-16 ساعت میکشد در حالیکه بر روی روتیفرها تاثیری ندارد . در ضمن وجود 100 عدد سیکلوپس در هر لیتر آب استخر باعث نابودی 95-90 درصد لاروها میشود .
انتقال لارو :
1- انتقال لارو از سالن انکوباسیون زمانی است که لارو به تغذیه فعال افتاده و رنگ آن کاملاً سیاه شده است .
2- هرگونه جابجائی در هوای خنک صبح باید صورت گیرد .
3-لاروها در محلهای ساکن و آرام و دور از دیواره و با رعایت همدمائی وارد استخر گردند.
4- کشت لارو 7-6 روز بعد از کود دهی باید صورت گیرد زیرا اکسیژن محلول برای تجزیه کود بکار میرود و از روز پنجم به بعد دوباره اکسین افزایش مییابد .
5- ترکم کشت 3-2 میلیون در هکتار میباشد . اما باید توجه داشت که در استخرهای بزرگ این تراکم کم میشود .
تغذیه لاروها :
مناسبترین غذا در اوایل تغذیه روتیفر و پارامسی میباشد .
در روزهای 4-1 بعد از کشت لارو بعلت وجود کیسه زرده احتیاج به غذادهی نیست اما برای آشنائی لارو با طعم و بوی غذا و فراگیری نحوه پیدا کردن غذا از غذای دستی استفاده میکنیم . یکی از علل مرگ و میر بچه ماهیان کمبود غذای مناسب میباشد .
در کل از روز دوم غذادهی را آغاز میکنیم که این غذا باید 50-40 درصد پروتئین داشته باشد که میتوان از قسمتهای مساوی آرد گندم ، آرد سویا ، پودر ماهی و پودر گوشت استفاده کرد و باید بصورت آرد ریز 2/0 –1/0 میلیمتری در کنارههای استخر پاشیده شود . بعد از 12-10 روز از کشت بچه ماهیان و وقتی که شروع به شنای دسته جمعی کردند میتوان بتدریج برای غذادهی از تشتک پلاستیکی استفاده کرد .
مقدار عذا بستگی به فراوانی زئوپلانکتونها ، نوع استخر و همچنین درصد بقا و سن نوزادها دارد که بطور متوسط میتوان از 5/1 – 1 کیلوگرم غذا در 3-2 وعده استفاده کرد که با افزایش سن این مقدار افزایش مییابد . غذا را باید پشت به باد در استخر پخش کرد .
در ضمن در غذا میتوان از کنجاله سویا ، روغن سویا ، شیر خشک وانواع مکملهای معدنی و ویتامینی استفاده کرد . در ضمن استفاده زیاد از آرد سویا باعث کمبود ویتامین A میشود .
اگر اندازه غذا درشت باشد ماهی چندین بار برای گرفتن غذا حمله میکند که این کار بعلت مصرف بیش ازحد انرژی برای بچه ماهی بسیار خطرناک است . بنابراین اتلاف انرژی موجب مرگ ومیر انبوه در هفته اول میشود . ( بسیار مهم )
یکی از بهترین غذاها برای تغذیه ابتدائی شیرابه سویا است که میتوان 60-30 کیلوگرم سویا را به مدت 8-7 ساعت در آب خیساند و بعد به کمک چرخگوشت آن را چرخ و شیرابه سفید آن را در 3-2 نوبت به ماهی داد .
5 روز بعد از کشت لارو میتوان از 5/1-1 تن کود گاوی استفاده کرد تا به تدریج غذاهای طبیعی در استخر بارور شود .
صید :
بعد از اینکه وزن بچهماهیان به 300 میلیگرم و اندازهای معادل 3-2 سانتیمتر رسید آنها را صید و به استخرهای پرورش ماهی انگشت قد منتقل میکنند . البته در خیلی از مزارع در صورت تراکم بالا مقداری از بچهماهیان نورس را صید کرده ، تراکم را کاهش داده و در همان استخر پرورش ماهی انگشتقد را ادامه میدهند .در کل برای صید حداقل یک روز قطع غذای دستی لازم است ولی در استخرهای بزرگ قطع غذا باید بتدریج و طی چند روز انجام شود .
منبع : مجله حرفه وفن برتر
سلام
وب خوبی ساخته اید
من هم دبیر حرفه و فن هستم و قبلا با شما ارتباط وبی داشته ام
علاقمند تبادل لینک هستم
منتظرم
با سلام و خداقوت خدمت دوست عزیز و بزرگوارم آقای رضایی
هفته ی بزرگداشت مقام معلم بر شما تبریک و تهنیت باد.
از اینکه با نظرات خود باعث خشنودی ما می شوید سپاسگزاریم.
همکار گرامی بسیار ممنون امیدوارم همیشه موفق باشید
سلام. با نقد مختصر کتاب کار و فناوری منتظر نظرات شما
معلم گرامی هستم...
ضمن خسته نباشید.و عرض تبریک بمناسبت حذف حرفه فن و مولود "کاروفناوری"
جسارتا خواستم پیشنهاد دهم برای استقبال از کتاب جدید :همگی عنوان وبلاکهایمان را به "کار و فناوری "تغییر دهیم.ما دیگه عنوانی بنام "حرفه فن"نداریم شکر خدا.
[گل][گل][گل][گل]
خواستم سر تعظیم در مقابل وبلاگ زیبای شما فرود آورم.
کلی از وبلاک های حرفه فن رو گشتم متاسفانه آنجه یافت نمیکردم مطلب مربوط به فن بود.شعر بود و....
امیدوارم در موردکتاب خوب کار و فناوری هم بنویسید.کتاب به روزی است که به نیاز اصلی و اولیه ی نوجوان امروز یعنی "ای سی تی" بیشتر پرداخت کرده است.
خسته نباشید.
واقعا وبلاگ خوبی دارید....
تشکر