هدف
از پرورش گاو :
در گذشته از گاوها برای شخم زدن ، بار بردن و تهیه ی گوشت و محصولات لبنی استفاده
می شد.
امروزه گاوها را به دو منظور پرورش می دهند .
1 – تولید شیر و محصولات لبنی
2 – تولید گوشت و پوست
سه نکته ی مهم در پرورش دام (گاو)
هر گاو روزانه به مواد پروتئینی ، چربی ، ویتامین ، املاح و … نیاز دارد .
تغذیه ی گاو به عوامل مختلفی بستگی دارد :
1 – وزن دام
2 – تولید (گوشت ، شیر و …)
3 – میزان تولید روزانه
4 – وضعیت آبستنی
مواد غذایی :
مراحل چرخه ی تولید مثل :
1 – فحلی : زمانی که دام آماده ی جفت گیری می باشد .
2 – جفت گیری : الف ) لقاح مصنوعی ب ) لقاح طبیعی
3 – آبستنی
4 – خشک کردن دام (ندوشیدن گاو)
5 – زایش
6 – شیر دهی
فضا و جایگاه :
انواع گاوداری از لحاظ فضا و اصطبل :
1 – بسته : کاملا“ سرپوشیده ، همانند سالن
2 – نیمه باز : از دو قسمت سرپوشیده و بهاربند تشکیل شده
3 – باز : فضای بهار بند
بهداشت :
گوساله را از عادت مک زدن منع کنید . شاخ های آنها را که هنوز محکم نشده در سن 1 تا 12 هفتگی ببریم .
سر پستانک های اضافه را از بین ببریم و جای آنرا بتازون بزنیم .
بیماریها : ذات الریه ، شکم درد که ناشی از گاز در معده ، کچلی قارچی که در زمستان شایع است ، جنون گاوی ، بیماریهای عفونی ناف گوساله بعد از تولد
ارزش شیر در تغذیه :
برای نوزاد انسان تنها منبع غذایی برای چندین ماه اول زندگی و یک منبع ارزشمند غذایی حتی برای افراد بالغ بویژه مسن می باشد و بخاطر دو جزء کلی خود یعنی پروتئین و کلسیم ، در تغذیه ی انسان بسیار اهمیت دارد . یک لیتر شیر میتواند تمام نیازهای پروتئینی افراد 1 تا 6 سال را در یک روز تمام برآورده کند .
شیر همچنین شامل ویتامین D ، A و ریبو فلایوین می باشد .
نژاد گاوهای شیری :
1 – هلشتاین : بزرگترین نژاد گاو که تاسقف 75
2 – جرسی : کوچکترین نژاد گاو
3 – گرنزی
4 – براون سوئیسی
5 – ایرشایر
6 – شورت هورن شیری
شیر دوشی ماشینی :
در گاو داری ها بطور متوسط وقت بیشتر ی صرف دوشش گاو تا هر کار دیگری میشود . تمام ماشین های امروزی بوسیله ی خلا کار می کنند و با کلاهک ها پستانها را می دوشند . مقداری ازشیر اولیه که دوخته می شود به یک ظرف سیاه برده می شود تا در صورت غیر نرمال بودن شیر آنرا بررسی کنند و شیر دوشیده شده که دارای دمای 38 درجه است در مخزن های مخصوصی تا دمای 4 درجه سرد می شود و سپس با استفاده از ماشین های مخصوص که دارای تانک های دو جداره هستند به نقاط مختلف حمل می شوند .
پرورش گاوهای هدف از گوشتی :
امروزه گوشت گاو بیش از گذشته اهمیت دارد و همه وقت مورد نیاز خواهد بود . دلیل دیگر اینکه گوشت گاو خوش طعم است و از نظر مواد غذایی (پروتئین و آهن ، ویتامین های گروه ب ) بسیار غنی است و به این طریق می توان محصولات نباتی را به گوشت تبدیل کرد . معمولا“ پرورش دهندگان گاو های گوشتی گوساله های نر را می خرند و پس از اخته کردن آنها را پروار بندی می کنند . مشتریان گوشت گاوهای نر اخته شده را ترجیح میدهند زیرا معتقدند که اخته کردن باعث بهبود رنگ ، بافت ، لطافت ، تردی و عصاره ی گوشت می شود .