مزایای استفاده از کود ماهی
کود ماهی بطور کلی در مقایسه با سایر کودها ی حیوانی و دامی از جمله کودهای گاوی و گوسفندی دارای عناصر ازت و فسفربسیار بالایی بوده و سرشار از این دو عنصر غذایی می باشد و جهت رفع کمبود این دو عنصر در باغات و مزارع بسیار مفید و کارا است .
همچین کود ماهی جزو کودهای آلی بشمار رفته و اثرات مهم مصرف کودهای آلی در کشاورزی پایدار و علمی بر هیچکس پوشیده نمیباشد
.
کود ماهی
با توجه به مطالب فوق الذکر ، کود ماهی که ترکیبی از بقایای ماهی و عناصر غذایی پر مصرف و ریز مغذی بوده و به عبارت دیگر کود ماهی غنی شده با عناصر ماکرو و میکروی مورد نیاز گیاه است ، انتخابی مناسب و مقرون به صرفه جهت تامین مواد آلی و عناصر غذایی مورد نیاز باغات و مزارع میباشد .
مقدار مصرف کود ماهی برای محصولات مختلف
نوع محصول |
میزان مصرف |
روش مصرف |
درختان میوه سردسیری و مرکبات |
1000 تا 1800 کیلوگرم در هکتار |
چال کود |
غلات ، گندم ، جو ، ذرت |
800 تا 1200 کیلوگرم در هکتار |
همراه آماده سازی زمین |
سیب زمینی و گوجه فرنگی |
750 تا 1200 کیلوگرم در هکتار |
نواری |
صیفی ، جالیز و سبزیجات |
700 تا 1000 کیلوگرم در هکتار |
نواری |
پسته |
3 تا 5 کیلوگرم برای هر درخت |
نواری یا چالکود |
گیاهان زینتی و فضای سبز |
800 تا 1200 کیلوگرم در هکتار |
همراه اماده سازی زمین یا چالکود |
مواد آلی خاک که از فساد و تجزیه باقیمانده های گیاهی و حیوانی توسط موجودات ذره بینی خاک حاصل می شوند ، نقش مهمی در بهبود خصوصیات فیزیکی ، شیمیایی ، بیولوژیکی و حاصلخیزی خاک دارند بطوریکه میزان عملکرد محصولات تابع مقدار موادآلی خاک می باشد .
در خاکهای حاصلخیز و غنی از مواد آلی ، ذرات بسیار ریز خاک توسط مواد آلی بهم چسبیده و ایجاد دانه های درشتی می نمایند و در صورت فقدان مواد آلی ، ذرات ریز خاک بصورت پراکنده بوده و در این حالت فضاهای خالی بین ذرات خاک کوچک است . در چنین شرایطی سرعت حرکت آب در خاک کند بوده و در اثر پر شدن فضاهای کوچک از آب ، عمل تهویه به خوبی انجام نمی گیرد .
همچنین با کاهش مواد آلی خاک و کوچک تر شدن اندازه ذرات خاک در اثر پراکندگی ، حجم کلی فضای خالی خاک کاهش یافته و قدرت نگهداری آب در خاک کم می شود . در خاکهای فاقد مواد آلی و بخصوص در خاکهای رسی بعلت فقدان فضاهای درشت و کندی سرعت نفوذ آب در خاک ، آب در سطح خاک جریان یافته و موجب فرسایش می گردد و پس از خشک شدن سطح خاک ، ایجاد سله از جوانه زدن بذور جلوگیری می کند .
ظرفیت تبادل کاتیونی که رابطه تنگاتنگی با درجه حاصلخیزی خاک دارد نیز به مقدار زیادی تابع مقدار مواد آلی خاک است . از دیگر ویژگیهای مهم کودهای آلی ، تأثیر آنها در اسیدی کردن خاک و کاهش PH آن می باشد . گاز کربنیک حاصل از تجزیه مواد آلی در واکنشهای شیمیایی خاک وارد شده و از این راه موجب کاهش PH و حلالیت بیشتر عناصر غذایی در خاک می گردد . با توجه به مطالب فوق ، کاربرد کودهای آلی و دامی دارای مزایا و اثراتی به شرح زیر می باشد :
بهبود ساختمان خاک ، کم کردن جرم حجمی ظاهری و افزایش تخلخل خاک ، تیره کردن رنگ خاک و جذب انرژی بیشتر ، افزایش نفوذپذیری بعلت افزایش تخلخل ، افزایش ظرفیت نگهداری آب خصوصا" در خاکهای شنی ، کاهش چسبندگی خاکهای رسی ، افزایش چسبندگی خاکهای شنی ، تهویه بهتر بعلت افزایش تخلخل خاک ، افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی ( CEC ) ، کاهش موضعی PH ، افزایش خاصیت بافری ، شرکت در فرایندهای اکسید و احیاء و تشکیل کمپلکس با عناصر و تسهیل جذب آنها توسط گیاهان . مواد آلی همچنین تأمین کننده بخشی از عناصر غذایی مهمی همچون ازت ، فسفر و پتاسیم می باشند .
بدلیل تأثیر روی PH و تشکیل کمپلکس ، موجب تحرک عناصر غذایی در خاک و جذب بهتر توسط ریشه می شوند و بدلیل افزودن ظرفیت تبادل کاتیونی ( CEC ) موجب افزایش ظرفیت نگهداری عناصر غذایی می شوند .
با توجه به مطالب ذکرشده نتیجه می گیریم کودهای آلی و شیمیایی لازم و ملزوم یکدیگر بوده و هردو جهت ایجاد شرایط مناسب جهت رشد گیاهان مورد نیاز می باشند و عوارض نامطلوب مصرف دراز مدت و بی رویه کودهای شیمیایی بدون مصرف کودهای آلی و حیوانی به اثبات رسیده است . از طرفی در مناطق خشک و نیمه خشک کشور ، از یک طرف بدلیل بالا بودن درجه حرارت و کمبود رطوبت سرعت تجزیه مواد آلی بالاست و از طرف دیگر بازگشت مواد آلی یا بقایای گیاهی به خاک کم می باشد . که این دلایل موجب می شود خاکهای مناطق خشک و نیمه خشک کشور ، ذاتا" از نظر مواد آلی فقیر باشند
منبع : سایت اینترنتی شرکت کرمان جنوب